Referenties

Opleiding en ervaringen

 • HBO-Jeugdwelzijnswerk
 • HBO-maatschappelijk werk
 • Post-HBO-opleiding Contextuele therapie
 • Jaaropleiding systemisch werk/ familieopstellingen
 • opleiding ouderbegeleiding
 • intensieve opleiding ‘Een taal erbij’ bij De Kontext
 • diverse korte opleidingen op het gebied van systeemgericht werken, ouderbegeleiding, trauma en verlies etc
 • masteropleiding contextuele benadering (2020 afgerond)
 • cursus Attachment Based Family Therapie (2021)

Ik heb gewerkt als groepsleider, gezinsbehandelaar en maatschappelijk werker. Momenteel ben ik naast mijn praktijk  werkzaam als systeemtherapeut in de jeugd GGZ bij Rio Zorg. Eerder werkte ik binnen de gehandicaptenzorg waar ik diverse workshops verzorgde rond samenwerken met ouders en verwanten. Ook coachte ik gezinswerkers in het systeemgericht werken met gezinnen.  Ik heb diverse groepstrainingen gegeven aan ouders en ben co-auteur van de groepstraining ‘Samen Stevig Staan’ voor ouders en kinderen met ernstig opstandig gedrag.

Publicaties: Dinsdag 8 juli jl is een interview met mij verschenen in de Regionale Dagbladen van uitgever Wegener. In AD Magazine van 24 december 2016 ben ik geïnterviewd rond het thema ‘schoonmoeders’. gezocht: koude kant die niet prikt.

In radioprogramma de Ochtendspits van 5 januari 2017  werden mij vragen gesteld over goede voornemens in relaties. Ook ben ik regelmatig als deskundige geraadpleegd in De Denktank van Libelle. In 2018/2019 ben ik diverse malen als deskundige opgevoerd bij items op de website van RTL-nieuws en voor het weekblad Vriendin.

Ik ben aangesloten bij de Vereniging van Contextueel werkers, bij de NFG (Nederlandse Federatie voor de Gezondheidszorg) en bij koepelorganisatie RBCZ.

Matruskas

Reacties van cliënten na afronding van de therapie:

 • Ik ben Marion erg dankbaar voor de coaching die ik van haar heb mogen ervaren. Ik kwam bij haar omdat ik me onzeker voelde, vooral binnen mijn vriendenkring. Door het automatisch invullen van mijn verschillende rollen die ik me in mijn leven heb aangeleerd, was ik me onvoldoende bewust van de eigen keuzes die ik hierin heb. Het bewust worden van deze rollen en het oefenen van de eigen keuzes hierin heeft me erg geholpen om meer bij mezelf te blijven en zelfverzekerder in het leven te staan, vooral bij mensen die dicht bij me staan. Dit had ik niet kunnen bereiken zonder de professionele ondersteuning van Marion, dank je wel! (S. W. sept 2021)
 • De therapie heeft mij ontzettend geholpen. Ik kon mijn verhaal doen zonder dat ik daar op afgerekend werd. Alls werd besproken en opgelost. Een geweldige ervaringen rijker. (E.K. mei 2021)
 • Ik heb veel baat gehad bij de gesprekken met Marion. Haar werkwijze en persoonlijkheid heb ik als erg prettig ervaren. Je bent bezig met je eigen proces en zij zoekt en prikkelt waar je mogelijk wat aan hebt. Ik heb goede adviezen gekregen, waar ik zelf niet meer op kon komen omdat je soms vastloopt in je eigen patroon. Tijdens de gesprekken met Marion heb ik hierin inzicht gekregen en nu kan ik hiernaar anders kijken. Dit geeft mij veel lucht. (anoniem juni 2019)
 • Marion is een prettige gesprekspartner, waarbij zij gebruik maakt van haar ervaring. Soms laat ze je lekker rustig praten, soms komen er concrete tips en adviezen waar je direct mee aan de slag kunt. Via het genogram wordt de gehele situatie in kaart gebracht, dat geeft structuur en duidelijkheid. Ik ben slechts 3 maal op bezoek geweest, mede gezien de reisafstand, maar de uitkomst van deze bezoeken bleek zeer nuttig en heeft de situatie die er bij ons speelde sterk verbeterd. Erik.
 • Samen met mijn moeder een aantal sessies bij Marion gehad. Zonder dat we aanraakten dat het voor mij heel persoonlijk was heeft ze het probleem in een breder kader gezet waardoor het persoonlijke er uit gehaald werd. Dat gaf lucht. Heel fijn.  Geen verwijten maar een open gesprek. Marion kan goed sturen zonder dat je je gestuurd voelt. Je houd je eigen regie maar krijgt meer inzicht door de vraagstelling en de opties die ze je voorhoud. Marion is een open vrouw. Ze kan je een gevoel van rust geven. Vertrouwd. Maar ze is ook doortastend en sterk. Voor ons was het precies goed in dit proces. Dank je wel. F.V
 • Het was niet dat mijn dochter en ik hooglopende ruzie hadden maar er zat iets niet goed. Zelf konden we er niet goed achter komen. Ik vind het eigenlijk heel goed dat we besloten om met iemand erbij te gaan praten. Spannend, maar zeker achteraf bekeken een hele goede keuze. In de gesprekken was geen oordeel, we konden allebei onze gevoelens open en vrij onder woorden brengen. Marion was een goede prettige en gevoelige gespreksleider, ze gaf nieuwe inzichten. Na een paar gesprekken konden we weer zelf verder. Ik ben blij dat we die stap genomen hebben. R.W
 • Ik heb mijn zelfvertrouwen als moeder terug
 • Ik snap mezelf en mijn zoon nu beter
 • Op een rustige en praktische manier heb ik samen met Marion alles wat er in mijn leven speelt en gespeeld heeft, op een rij gezet.  Dit werkt heel verhelderend. Ik ben mijzelf nu veel bewuster over wie ik ben, wat ik belangrijk vind en waar mijn grenzen liggen (en dat ik die vaker mag aangeven!) (M.)
 • Nu weet ik waar mijn angsten vandaan komen en hoe ik ze het hoofd kan bieden
 • Ik was mezelf kwijt, altijd maar bezig het anderen naar de zin te maken, eigenlijk nog steeds op zoek naar de goedkeuring van mijn ouders
 • Ik heb een paar sessies gehad bij Marion. Ik zat al tijdje niet lekker in m’n vel en wist zelf niet heel goed waardoor. Toen ik bij Marion terecht kwam was het eerste gesprek al zo’n eye opener, doordat er tijdens de gesprekken gebruik wordt gemaakt van een familie opstelling is alles heel duidelijk en soms confronterend. Voor mij was dit de beste manier van therapie (L.U)
 • Allereerst heel fijn om een luisterend oor te hebben en dat je aan de hand van je stamboom en je levensverhaal kunt analyseren hoe je karakter gevormd wordt.
  Leerzaam om door middel van “helpende gedachten” (ik probeer het gewoon) jezelf meer te ontplooien. Zet jezelf meer op een voetstuk, niet alleen maar de verzorgende moederrol vervullen, maar je eigen hobby’s/bezigheden hebben (A.M)

Collegae over mijn manier van werken:

 • ’Wat werk je toch voorzichtig, zorgvuldig en dicht bij hetgeen wat op dat moment belangrijk is, zonder te veel erbij te halen.’ Ingrid Dykstra, systeemtherapeut en docent Familie-opstellingen
 • Met een paar gezinsgesprekken zette Marion in een gezin de puntjes op de “I”. Ik had deze ouders van twee heftig puberende jongeren begeleid als ouderbegeleider en zocht naar het laatste zetje dat ze samen nodig hadden als gezin. Marion maakte het traject prachtig af door alle leden van het gezin hun eigen plek in het gezin te laten ervaren en opnieuw te laten innemen. Ouders en kinderen wisten hierdoor wat ze van elkaar kunnen verwachten en wat hun rol is in het proces van loslaten en op eigen benen komen van de kinderen. Een mooie samenwerking’ Ellen Gerritsen,Ouderbegeleider Advisium ‘s Heerenloo